2014. augusztus 9., szombat

Iselle (és Julio) után

Izgalmasan alakult a pénteki napunk az Iselle nevű hurrikánnal, annak ellenére, hogy végül minden úgy történt, ahogyan az várható volt és a mi szigetünkön nem okozott komoly gondot a vihar. Ezt azonban nem tudhattuk előre, ezért igyekeztünk a legrosszabbra felkészülni. A hawaii építkezési stílus ugyanis elég egyszerű: építs egy házat fából, lehetőleg minél vékonyabb falakkal, hiszen itt mindig jó idő van. Gond csak akkor adódik, amikor éppen nincsen jó idő. Legutóbb 1992-ben érte el hurrikán a Hawaii-szigeteket, telibe kapva Kauai szigetét. Az Iniki nevű hurrikán 230 km/órás széllökéseivel végül hat embert megölt és gyakorlatilag az összes faházat leamortizálta a szigeten.
Itt, Honoluluban téglából és betonból szinte csak a belvárosi társasházakat építik, ennek megfelelően a mi házunk is fából van. Amikor elköltöztünk Waikikiből, nagyon megörültünk ennek, mivel nagyon hangulatos kis ház, ráadásul csendes környéken van és elég távol a parttól, így cunamiriadó esetén sem kell menekülnünk. Hurrikánra viszont nem számítottunk, ezért a biztonság kedvéért még csütörtökön megnéztem a legközelebbi hurrikán menedéket, amit a Vörös Kereszt alakított ki az egyik középiskolában. Előre összekészítettük egy-egy hátizsákba a legfontosabbakat: kaját, innivalót és váltásruhát, hogy ha menekülni kell, akkor csak fel kelljen kapni és uzsgyi. Az előrejelzések szerint pénteken hajnali hatkor volt várható a vihar érkezése, ezért úgy döntöttünk, hogy négyig alszunk és ha az előrejelzések még mindig hurrikánról szólnak, akkor elmegyünk a menedékre még a vihar érkezése előtt. Hajnali háromkor azonban már olyan széllökések jelezték a vihar közeledtét, hogy nem vártunk tovább, inkább biztos, ami biztos alapon elmentünk a menedékre. Utólag kiderült, hogy azok voltak az egész vihar legerősebb széllökései, így (szerencsére) még egy rendes videót sem tudtam készíteni a viharról.


Az Iselle nevű hurrikán végül a várakozásoknak megfelelően trópusi viharrá szelídült és így érte el a Nagy Szigetet, de amint a lenti videón látható, így is okozott károkat néhány házban, sőt villanyoszlopokat és fákat is kidöntött. Szerencsére, ez az egyik leggyérebben lakott sziget. A többi sziget, így a mienk is már sokkal jobban járt, mivel a Big Island 4000 méter magas hegyeivel nem bírt el a legyengült ciklon és a szigetet elhagyva szinte teljesen szétesett.


Most „várjuk” Julio-t. Pontosabban várja a rosseb, de hát jön, habár egyelőre úgy tűnik, hogy Iselle kísérője is gyengülni kezdett, ráadásul jó esély van rá, hogy északi irányban el is kerüli a szigeteket.

Frissítés (2014. augusztus 11., hétfő): az utóbbi napok előrejelzéseinek megfelelően a Julio nevű hurrikán végül elkerülte a Hawaii-szigeteket és hétfő estére annyira legyengült, hogy trópusi viharrá minősítették vissza.