Hawaiiról

Hawaii az USA 50. tagállama. Észak-Amerikától délnyugati irányban fekszik, a Csendes-óceán kellős közepén. Hawaii valójában egy nyolc „nagy” szigetből és több száz apró lakatlan szigetből álló trópusi szigetcsoport. A szigeteken alig több, mint egymillió ember él, a legtöbben a fővárosban, Honoluluban.
A nyolc lakott sziget neve keletről nyugatra haladva a következő: Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui és Hawaii.


A főváros Oahu szigetén található. Ez a harmadik legnagyobb területű sziget és itt él Hawaii lakosságának nagy része. A sziget beceneve: A gyülekezőhely. A Hawaiiba érkező turisták többsége is ezen a szigeten tölti a szabadidejét. Itt található a híres üdülőnegyed, Waikiki, amely a homokos strandjairól ismert.

A legnagyobb sziget a Hawaii szigetcsoportban a névadó Hawaii-sziget, melyet a „Nagy Sziget” (angolul: The Big Island) néven is szoktak emlegetni. Ez a sziget még ma is folyamatosan növekszik, köszönhetően a világ legaktívabb vulkánjának. A Kilauea vulkán folyamatosan öklendezi magából a lávát, amely a tengerbe folyva megszilárdul, így folyamatosan növeli a sziget területét. Itt található Hawaii legmagasabb pontja is, a 4205 méter magas Mauna Kea.

Hawaii őslakói polinézek, de az ősi kultúra jellegzetességei ma már alig ismerhetőek fel. A megmaradt hagyományok ápolására viszont nagy gondot fordítanak. A hawaiiak életében fontos szerepe van a vallásnak, amely szerint mind az állatoknak, mind a növényeknek, de még az égnek és a hullámoknak is lelke van. A természettel való mély kapcsolatba a hula tánc segítségével jutnak el.

A 18. század végéig a különböző szigeteken élő törzsek gyakran harcoltak egymással,  végül a két nyugati sziget kivételével 1795-re az összes sziget Nagy Kamehameha uralma alá került, majd amikor 1810-ben Kauai is behódolt, megalakulhatott az egységes Hawaii Királyság.

Az első európai felfedező a Hawaii-szigeteken Cook kapitány volt, akiről a bennszülöttek eleinte azt hitték, hogy ő Lono isten reinkarnációja, majd később egy félreértés miatti összetűzésben megölték.

A királyság a 19. század végén elbukott, ezután megalakult a Hawaii Köztársaság, amely hamarosan az Egyesült Államok részévé vált. Ezt követően kezdett fellendülni a turizmus a szigeteken, amely a mezőgazdaságon túl a mai napig a legfontosabb Hawaii életében.

A szigetek fontos részét képezték az USA haditengerészetének is, melynek legfontosabb támaszpontja Pearl Harbor volt, amit 1941. december 7-én támadtak meg a japánok és ezzel az USA is belépett a második világháborúba.

Hawaii végül 1959. augusztus 21-én lett az USA tagállama.


Manapság a turistákon és szörfösökön kívül a biológusoknak is kedvelt célpontja a szigetvilág,  az ilyen elszigetelt területeken ugyanis általában rendkívül érdekes az élővilág. Az egyes szigeteken olyan élőlények élnek, amelyek sehol másutt nem fordulnak elő. Eme különleges természeti adottságok és a kellemes trópusi klíma persze bárki számára vonzóvá teheti a Hawaii-szigeteket.