2014. augusztus 7., csütörtök

Iselle és Julio

Hamarosan újabb különleges természeti jelenség lesz tapasztalható Hawaiin, ez azonban jóval kevésbé várt esemény, mint például az áprilisi holdfogyatkozás volt, ezúttal ugyanis trópusi viharok érkeznek.
A Hawaii-szigeteket ritkán érik el hurrikánok, mivel a trópusi ciklonok megerősödéséhez meleg vízfelület szükséges és Hawaii környékén általában hűvösebb az óceán vize, így legtöbbször a hurrikánok elgyengülnek és „szimpla” trópusi vihar formájában érik el a szigetek partjait. Idén azonban az El Niňo jelenség miatt melegebb a Csendes-óceán vize, ezért van rá esély, hogy az Iselle nevű hurrikán nem szelídül trópusi viharrá és hurrikán formájában éri el a Big Island partjait. Mi, itt Oahun talán abban bízhatunk, hogy a Nagy Sziget mérete és magas hegyei képesek lesznek legyengíteni a hurrikánt és mire pénteken ideér, már csak a szokásos trópusi vihar lesz belőle, amilyenből 2-3 is szokott lenni egy évben, igaz, az sem túl kellemes. A helyzet komolyságát fokozza és egyben igazán különlegessé is teszi, hogy Iselle nyomában rögtön jön Julio is, ami jelenleg még erősebb hurrikán, mint Iselle és vasárnapra „várhatjuk”. Julio esetében azonban az adhat okot némi bizakodásra, hogy remélhetőleg Iselle „elhasználja” a meleg óceáni vizet és a nyomában maradó hidegebb víz miatt Julio már nem tud tovább erősödni.
Igyekeztünk felkészülni a viharokra, az udvarról elpakoltuk a könnyen mozdítható dolgokat, van elég vizünk, kenyerünk és konzervünk. Általában nagy öröm különleges természeti jelenségekkel találkozni, de e nélkül azt hiszem, jól meglennénk.