2013. április 28., vasárnap

Kultúrkalandok

Pénteken reggel hazautaztak a tesómék, akikkel két nagyszerű és eseménydús hetet töltöttünk együtt. Jól mutatja ezt, hogy amíg itt voltak, nem volt idő a bloggal is foglalkozni, ezért majd három részletben jön a lényeg. Először is a kulturális kalandok következnek.
Természetesen sok olyan helyszínt is meglátogattunk, amit mi már korábban láttunk, mint például a Byodo-In templom, a Kamehameha szobor, a Dole Ananászültetvény és egyéb apróbb látványosságok. Volt azonban két olyan program, ami számunkra is újdonság volt.
Az egyik ilyen, Pearl Harbor meglátogatása volt. Az emlékközpont több látnivalót is kínál, melyek közül a legismertebb az elsüllyedt USS Arizona felett készített „kilátó”, Mi ezt kihagytuk, mert már nem kaptunk rá jegyet, de állítólag sok mindent amúgy sem lehet látni róla. A másik fő látványosság a USS Bowfin nevű tengeralattjáró. Ide már mi is bejutottunk. A tengeralattjáró mellett egy parkban pedig további érdekességek voltak kiállítva, periszkópok, torpedók, ágyúk, stb. Az külön érdekes, hogy talán ez az egyetlen hely a szigeten, ahol nem találkoztunk japán turistákkal. Vajon miért?


A másik újdonság a Polinéz Kulturális Központ volt, ami bemutatja a polinéz szigetvilág életét, legalábbis megismerhető Samoa, Új-Zéland, Fiji, Tahiti, Tonga és természetesen Hawaii kultúrája. Minden szigetvilág külön sarkot kapott a központban, melyeket folyók választanak el egymástól. Miután megérkeztünk, a folyón vízi bemutatót láttunk, ahol minden népcsoport képviseltette magát. A napi program egyébként három részből áll, napközben lehet bejárni az egyes szigetek helyszíneit, ahol érdekes előadások során nyerhetünk bepillantást a különféle szigetek kultúrájába, láttunk többek között ősi tongai esküvőt, szamoai tűzgyújtást kókuszháncs segítségével, maori harci bemutatót és sok-sok polinéz zenét is hallottunk. A program második része a vacsora volt, majd pedig jött az esti zenés, táncos Broadway jellegű előadás. A műsor egy fiú életén keresztül mutatja be a polinéz kultúrát a születéstől a családalapításig, mindezt rendkívül látványos módon. Érdemes belenézni.