2012. november 30., péntek

Egy nap terepen

Néhány hete a munkám része egy olyan hosszú távú projekt is, melynek célja a Laysan albatrosz fiókanevelési szokásának tanulmányozása és megörökítése. A helyszín a Kaena Point, ami nagyjából egy óra autózással érhető el Honoluluból, majd a parkolóból még kb. 3 kilométer hosszú köves földút vezet, ami gyalog, vagy bicajjal teljesíthető.
Az albatroszok fészkelési helye természetvédelmi terület és sűrű dróthálóval van elkerítve, hogy távol tartsa a szigetre betelepített patkányokat és mongúzokat, mivel az őshonos madarak nem tudnak védekezni ezen behurcolt állatok ellen. A fészkelőterület közelében pedig csak a dróttal kijelölt ösvényen szabad mozogni, nehogy megzavarjuk a madarakat.
A költési idő novemberben kezdődik és a következő év júliusáig tart. A Laysan albatrosz egyébként életre szóló párkapcsolatban él és akár 60 évig is élhet, így nem kizárt, hogy olyan madarakkal is találkozhatunk, amelyek már akkor utódokat neveltek, amikor a nagyszüleink tették ugyanezt a szüleinkkel. Tiszteletre méltó…
A Kaena Pointon szoktak pihenni a hawaii barátfókák is, így őket is meg szoktam látogatni. A hawaii barátfóka a világ egyik legritkább emlősállata, csak a Hawaii-szigeteknél él, úgynevezett bennszülött faj.
Az alábbi videó rövid ízelítőt ad arról, hogy milyen egy terepen töltött munkanapom mostanság.