2015. április 30., csütörtök

Fókakölyök

A hawaii barátfóka az egyik legritkább állat a Földön. Kizárólag a Hawaii-szigetek környékén él és mára mindössze 1100 példány maradt belőle a vadonban. Mintegy két hónapja azonban a természetvédők és a mi legnagyobb örömünkre, egy újabb példánnyal gyarapodott a hawaii barátfókák állománya. Az új jövevény itt, Oahu szigetén született, az északi part egy rejtett szakaszán, így lehetőségünk nyílt, hogy megfigyeljük, amint két hónap alatt az apró fekete szőrgombóc felnőtt fókává gyarapodik. A kis fóka az Ola Loa nevet kapta, ami azt jelenti hawaiiul, hogy Hosszú Élet és remélhetőleg prófétikus lesz. Az anyja, a Honey Girl nevű barátfóka 17 éve  született Kauai szigetén, de felnőve főleg Oahu környékén szokott előfordulni, itt nevelte fel az összes eddigi kicsinyét is. Egy sajnálatos esemény miatt, Honey Girl az egyik legismertebb barátfóka lett. 2012-ben ugyanis kis híján elpusztult, mert egy halászkampó akadt a pofájába, ami súlyosan elfertőződött. Szerencsére még időben rátaláltak és a Honolulu Állatkertben megoperálták, majd néhány hét rehabilitáció után visszaengedték a szabadba. Azóta, Ola Loát is beleértve, két utódot hozott a világra, összesen pedig már legalább nyolc kis fóka felnevelésével járult hozzá a fajának fenntartásához.
A barátfókák utódnevelése nagyon érdekes folyamat. A szülés előtt az anya annyi zsírréteget halmoz fel, amennyit csak tud, ugyanis a szoptatás idején nem lesz lehetősége táplálkozni, így ezalatt kizárólag a felhalmozott tartalékaiból él. Mintegy másfél hónapig szoptatja a kicsinyét, aminek során a zsírrétege szinte átvándorol a kicsire. A kis fóka ugyanis nem képes ilyen gyorsan fejlődni, ezért a lehető legrövidebb idő alatt igyekszik ő is zsírréteget felhalmozni. Miután az anyja visszatér a tengerbe táplálkozni, a kis fóka kénytelen lesz böjtölni és néhány hétig még a parton marad, hogy a felhalmozott zsírrétegét felhasználva, ezen időszak alatt fejlődjön ki a merüléshez és a vadászathoz szükséges izomzata.
Az elmúlt két hónapban minden hétvégén meglátogattuk őket és így megfigyelhettük ezt a nagyon érdekes folyamatot. Honey Girl ismét remek munkát végzett, így Ola egészségesen és láthatóan boldogan töltötte remélhetőleg hosszú élete első nyolc hetét.