2013. november 27., szerda

Az ananász felvágása

Az ananász ugyan eredetileg Dél-Amerikából származik, mára azonban Hawaii egyik jelképévé vált, köszönhetően James Dole ültetvényeinek, amelyek Hawaiit egykoron a világ ananász-fővárosává tették. A szigeteken a mai napig nagy népszerűségnek örvend ez a gyümölcs. A klímának köszönhetően ráadásul egész évben terem, így mindig lehet frissen fogyasztani. A friss gyümölcs ízét, zamatát természetesen meg sem közelítheti a befőtt ananász. Mi is rendszeresen szoktunk venni és többnyire nyersen esszük, de időnként hawaii pizzát is szoktunk készíteni a segítségével (sonka, ananász, sajt).
Az ananász felvágására többféle módszer létezik, pedig szerintem felesleges túlbonyolítani, hacsak nem dekorációnak szánja az ember. Mi úgy szoktuk csinálni, hogy először levágjuk az alját és a tetejét, majd hosszában hat szeletre aprítjuk. Ezután kivágjuk a középső, kemény részt, majd a külső „héját” is levágjuk, végül felaprítjuk, így apró trapézformájú darabok keletkeznek. Egy 2-3 kg-os ananászból nagyjából a fele marad meg, ezt mi többnyire két napig szoktuk enni. Elvileg az ananász ugyan kissé savanykás ízű lenne, de itt Hawaiin olyan édes, hogy nem tudnánk egyszerre megenni egy egészet.
S, hogy meg lehet-e unni? Nem hiszem