2016. június 30., csütörtök

Öt dolog, amire nem gondolsz, amikor Hawaiiról álmodozol

Ki ne álmodozna arról, hogy Hawaiin éljen, vagy legalábbis valami trópusi szigeten? Nekem mindenesetre régi vágyam volt, hogy egyszer valahol a Csendes-óceán egyik szigetén tanulmányozhassam a helyi élővilágot. Miután 2009-ben Amerikába költöztünk, egyre többször gondoltam arra, hogy Hawaii lenne az ideális helyszín, hiszen ez egy olyan trópusi szigetcsoport, ami az USA része, így élvezi annak minden előnyét. Ezzel a gondolattal Gabit is sikerült megfertőznöm, így aztán nagyon örültünk, amikor 2012-ben lehetőségünk nyílott Hawaiira költözni. De vajon tényleg olyan itt az élet, mint ahogyan az emberek elképzelik? Az alábbiakban öt pontban igyekszem összefoglalni, azokat a dolgokat, amikre nem gondoltunk és amikre valószínűleg senki sem gondol, amikor a hawaii életről álmodozik.



1. Időjárás

Hawaiin természetesen mindig meleg van. Mi baj lehet ezzel, hiszen a legtöbben talán pont emiatt vágynak Hawaiira? Többnyire valóban kellemesen meleg az időjárás, csak azokban az években van igazi kánikula, amikor El Nino van. Az állandó meleg azonban nem csak az embereket vonzza, hanem a rovarvilágnak is kedvez. A problémát persze nem az őshonos élőlények okozzák, amelyek az erdőkben élik rejtett életüket, hanem a behurcolt és az emberek közelségét kedvelő hangyák és különösen a csótányok. Mindegy mennyire tartja valaki tisztán a lakását, mindegy mennyire vagy távol az igénytelen szomszédoktól, csótányok mindenhol vannak. Még ha jól elzárva tartod is az élelmiszereket, akkor is betévednek a lakásokba a felfedező útjaikon, de ott vannak a parkokban, sőt a strandokon is. Ráadásul nem valami apró állatokról van szó, hanem 4-5 cm-es óriásokról. Innen nézve, máris nem olyan vonzó a hawaii időjárás.

2. Hawaii lustaság

Mint általában a meleg vidékeken, úgy Hawaiin is híresek az emberek a lustaságukról. Elsőre persze vonzónak tűnhet a gondolat egy nyugati embernek is, hogy kicsit lelassuljon ebben a rohanó világban, így talán nem is gondolnánk, hogy ez a lustaság mennyire zavaró lehet. A legtöbben ugyanis úgy képzelik, hogy minden megfelelően működik csak egy kicsit lassabban, mint máshol. A valóság azonban teljesen más, lényegében semmi sem úgy működik, ahogyan kéne. A lusta ember ugyanis ritkán lesz ügyes, így gyakorlatilag nem találni Hawaiin jó szakembert, bármilyen területről is legyen szó. Az elvégzendő munkának ráadásul sosem érnek a végére. Nincs olyan apró feladat, amit egy hawaii egy huzamban el tudna végezni. Egy nagyjából fél órás munkán általában szöszmötölnek egy-két órát és ekkor még mindig csak a munka felét végezték el, de addigra már többnyire meg is unják és inkább abbahagyják. Aztán majd néhány nap múlva talán újra nekiveselkednek, így a kényelmesen lassú életmód helyett inkább a kaotikus viszonyok jellemzőek Hawaiira.

3. Közlekedés

Az előző pontban említett káosz talán a közlekedésben jelenik meg a leginkább. A teljesen szervezetlen közlekedést pedig csak fokozza a tehetségtelen sofőrök nagy aránya, amit nap, mint nap el kell viselnie annak, aki Hawaiin él. Honolulu útjain folyamatosak a dugók és mivel a tömegközlekedés még rendszertelenebb, ezért ha menni kell valahova, jobb felkészülni az állandó bosszúságra.

4. Drágaság

A drágaság egy turistaparadicsom esetében persze érthető, erre számítani kell. A mértékét azonban csak itt élve lehet igazán megtapasztalni. Az USA egyéb államaihoz képest Hawaiin legalább kétszeresek az élelmiszerárak, a lakhatás pedig akár a háromszorosába is kerülhet. Mindezek mellett az adók magasabbak, így a nettó fizetések jóval alacsonyabbak, mint a mainlanden. Emiatt Hawaiin a lakosság nagy része kifejezetten szegény, a hajléktalanok aránya pedig messze a legmagasabb az USA tagállamai között. Ennek következtében a „paradicsom” egyben a hajléktalanság fővárosa is.

5. Leromlott természet

Hawaii sajnos másban is az élen jár, mégpedig a fajok kihalásában. Erről is volt már itt szó, nem is olyan régen. Biológusként nyilván ez okozta a legnagyobb csalódást számunkra. Persze tanultunk róla, hogy a Hawaii-szigeteken a legmagasabb a kihalások üteme, de személyesen megtapasztalni egészen megdöbbentő élmény. Ennyire leromlott állapotú természetet nem sok helyen találni a Földön. Mivel apró szigetekről van szó, ahol az őshonos élőlények nagy része úgynevezett bennszülött faj, így különösen veszélyeztetett a jövőjük. A véleményem szerint Hawaiin a természet leromlásának a mértéke már átesett azon a holtponton, ahonnan még lett volna esély az őshonos életközösségek megmentésére. Már csupán idő kérdése, hogy mikor tűnik el az utolsó tanúja is az egykori paradicsomnak, ami réges-régen Hawaiin megtalálható volt.

+1. Szigeti láz

Lehetne még tovább sorolni, angol nyelvű oldalakon hosszabb listákat is lehet találni, de a fenti öt pont tartalmazza a számunkra leginkább zavaró dolgokat Hawaiin. Van azonban még egy dolog, amit meg kell említeni. Ez pedig nem más, mint a szigeti láz (Island Fever). A szigeti láz nem valami trópusi betegség, hanem egyfajta klausztrofóbiához hasonlatos érzés, amit az okoz, hogy az ember egy kis szigeten él. Oahu körülbelül harmad akkora, mint egy átlagos magyarországi megye, szinte bárhonnan elindulva 15-20 perc alatt az óceánba „ütközünk”. Ez a fajta bezártság pedig idővel rendkívül nyomasztóvá tud válni.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy vajon eme zavaró tényezők lehetetlenné teszik-e az életet Hawaiin? Ez nyilvánvalóan egyénektől függ. Sokan élnek itt és vannak, akik szeretik is. Az biztos, hogy biológusként nem jó érzés látni Hawaii természeti állapotát, de számunkra a többi dolog sem igazán teszi vonzóvá a „paradicsomot”. Az is biztos, hogy ezzel nagyon sokan vannak így, hiszen rendkívül magas az elvándorlás Hawaiiról. Persze sokan is érkeznek, hozzánk hasonlóan többnyire kalandvágyból, de a nagy részük néhány év múlva inkább visszatér a való világba.

Mindenhol találkozni óriási csótányokkal
Amikor csavarozás közben unod meg a munkát
Egy gallon tej ára Hawaiin
Egy gallon tej ára Texasban